Kunskapsbanken

Grundskolan i ett nötskal

Jag vet att skolan är viktig men då måste väl varje individ få den hjälpen som krävs, eller? Att varje elev ska få möjligheten till att lyckas oavsett omständigheter. Jag var själv inte så duktig i skolan och skulle ha behövt bättre stöd än vad jag fick.

Har alltid haft svårt för att läsa och stavningen ska vi inte prata om. Har än idag svårt med stavningen även om den har blivit bättre.

Som sexåring fick jag en stroke men återhämtade mig nästan 100% men fick problem med inlärningsförmågan. Min pappa hade dyslexi så jag har även ärvt svårigheterna med att läsa och skriva. Men skam den som ger sig.

Jag gick ettan till halva trean i en skola som låg i Tensta utanför Stockholm. Sen flyttad jag och mamma tvärs över Sverige och hamnade på västkusten. Där gick jag halva trean tills jag var tvungen att gå om trean. Men för mig var det bara bra. Många tar det som ett underlag att behöva gå om en klass men för mig var det faktiskt väldigt bra eftersom att jag hade svårt med stavning och läsning. Jag hamnade i en väldigt bra klass och jag kände mig inte konstig på något sätt. Det behöver inte vara negativt att behöva gå om en klass men det krävs ju ändå att alla är med på det och att det barn som det handlar om är med på detta.

Jag bytte skola i femman pga flytt sen var det dags för högstadiet. Då bytte jag skola igen. Kan säga att högstadietiden var den bästa i grundskolan. Även om jag fick dåliga betyg så trivdes jag väldigt bra ändå. Det betyder faktiskt mycket för mig idag. Jag hamnade i en väldigt bra klass där eleverna var väldigt olika men ändå väldigt lika.

Idag finns det fler resurser för det barn som behöver hjälp men tyvärr inte tillräckligt.

Gymnasietiden

När jag skulle börja gymnasiet hade jag tyvärr inte så många val. Jag hade väldigt låga betyg och skulle byta stad och skola. Jag fick välja det som fanns och det fanns inte mycket att välja på, tyvärr. Det blev Handel och kontor vilket i efterhand inte var min grej. Skulle ha valt något mer kreativt om jag fick välja om idag.

Jag hoppade av högstadiet eftersom att jag kände att det inte var vad jag ville göra. Jag flyttade hemifrån i samma veva och började jobba. Men jag läste faktiskt in delar av gymnasiet på komvux. Då läster jag konfektionsteknik som är en mer kreativ linje än handel och kontor.  Jag läste även enstaka kurser på komvux för att kunna läsa på högskolan.

 

Högskolestudier!

Jag började läsa på högskolan efter att jag hade varit arbetslös en tid. Kändes helt rätt. Jag började med att läsa enstaka grafiska kurser men bestämde mig sedan för att läsa till webbredaktör på två år. Sen läste jag även en ettårig utbildning på distans inom digital  informationsproduktion.

Idag krävs det att du har ett fullständigt gymnasiebetyg för att kunna läsa på högskola. När jag började läsa på högskola så krävdes bara svenska, engelska och matematik. Vilket jag är glad över eftersom att jag inte har ett fullständigt gymnasiebetyg.

Jag är idag väldigt stolt över att jag fick chansen att läsa på högskola och att jag klarade av att slutföra dem trots alla svårigheter som jag tidigare har haft i skolan.

Men jag tror att det handlar om vilja och inte så mycket vad man klara och inte. Det handlar om intresse sen löser sig det andra av sig själv.

Tro på dig själv och våga ta chansen!

Spread the love!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *